Tłuszcze roślinne to produkty obecnie w praktycznie każdej kuchni – stosuje się je w celu ułatwienia obróbki termicznej dań, jak również w roli składnika dodającego jedzeniu walorów smakowych i odżywczych. Dostępne na rynku oleje można podzielić na dwie główne kategorii – do pierwszej zalicza się oleje rafinowane, jak i nie poddane procesowi rafinacji. Na czym polega różnica między nimi? Który lepiej sprawdzi się w kuchni?

Czym jest rafinacja oleju?

Rafinacją oleju nazywamy proces, którego celem jest usunięcie z surowego, świeżo pozyskanego surowca substancji zbędnych lub szkodliwych dla zdrowia, na przykład metali. Rafinacja przebiega w kilku etapach, takich jak odśluzowanie, odkwaszanie, bielenie.

Właściwości oleju rafinowanego

W procesie rafinacji olej staje się klarowny i czysty, pozbawiony pierwiastków i związków chemicznych, takich jak wolne kwasy tłuszczowe, białka, związki fosforowe. Zyskuje on w ten sposób kilka istotnych właściwości, między innymi zwiększa się jego temperatura dymienia, co powoduje, ze może on być bezpiecznie stosowany w smażeniu czy pieczeniu. Dodatkowo rafinacja sprawia, że olej zyskuje dłuższą przydatność do spożycia. Z drugiej strony rafinacja ma wpływ na właściwości odżywcze oleju, gdyż wraz ze szkodliwymi substancjami wypłukiwane są z niego również składniki ważne dla zdrowia, na przykład witaminy. Olej rafinowany traci również swój smak i zapach, co można rozpatrywać zarówno jak wadę, jak i zaletę – z jednej strony nie jest on przydatny do wzbogacania potraw, z drugiej zaś nie wpływa na smak i zapach jedzenia.

Cechy oleju nierafinowanego

Oleje nierafinowane są cenione przede wszystkim ze względu na swój bogaty smak i zapach – idealnie sprawdzą się jako dodatek, sałatek czy dressingów. Są również bogatym źródłem ważnych substancji i składników odżywczych, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe czy witaminy E. Nie wolno ich jednak stosować do smażenia lub pieczenia, gdyż w wysokiej temperaturze wytwarzają się w nich substancji o działaniu kancerogennym. Krótszy jest również ich czas przydatności do spożycia, dlatego sprzedawane są zazwyczaj w mniejszych butelkach, niż oleje rafinowane. Szeroki wybór olejów nierafinowanych znajdziemy w ofercie Stacji Zdrowie.

Rafinowany czy nierafinowany?

Wybór między olejami nierafinowanymi a rafinowanymi jest uwarunkowany wyłącznie tym, czego wymagamy od danego produktu. Jeśli szukamy smacznego i zdrowego dodatku do dań, wybrać powinniśmy oleje nierafinowane. Do obróbki cieplnej dań jedynym wyborem są oleje poddane rafinacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *